Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

A vajdió károsítói, betegségei

A vajdió jellemző levélkárosítójáról, a "butternut woollyworm"-ról (Eriocampa juglandis) - magyarra talán a vajdió gyapjas hernyójaként fordítható - találtam tíz egészen jó képet. A kártevő életciklusa:
1. Párzó hím és nőstény (a hím a kisebb)

2. Nőstény peterakási pozícióban
Kép helye
3. Peték a vajdió levélkéjének főere mentén
Kép helye
4. Peték a főérben
Kép helye
5. A lárvák kezdeti károsítása
Kép helye
6. Nagyobbfokú kártétel
Kép helye
7. Végül ennyire lerágják a vajdió levelét
Kép helye
8. Kifejlett lárva, gyapjúfejlesztés közben
Kép helye
9. Gyapjas lárva
Kép helye
10. Bebábozódás
Kép helye

A vajdió zöld dióját Amerikában a közönséges dióhoz, a feketedióhoz és a szívdióhoz hasonlóan egy diólikasztó ormányos bogár lyuggatja, a Conotrachelus juglandis (butternut curculio), amit már említettem a közönséges dió amerikai károsítói között.

Kép helye Kép helye Kép helye

Az áttelelt imágó a vajdión nyár elején petézik.

Kép helye Kép helye

Július közepétől augusztus végéig lárva állapotban található a dióban. Amikor júliusban a dió héja keményedik, azon keresztül is berágja magát a dió belsejébe, és a fejlődő dióbéllel táplálkozik.

Kép helye

A nem permetezett vajdió-állományokban a diófürtökben rendszerint egy férges dió található. Augusztus végén a fertőzött dió a kifejlett lárvával a talajra hull, és a lárva a talajba fúródva bábozódik.

A közönséges diónál már említett dióburoklegyek a vajdiót és a szívdiót is károsítják. Dióburoklégy peterakás közben szívdión:

Kép helye

Említettem a vajdió leírásánál, hogy legsúlyosabb, ez idő szerint kivédhetetlen gombabetegsége a rákosodást okozó Sirococcus clavigigninti gomba. A fertőzés a fa minden részén megjelenik. A törzs pusztul, az ágak elhalnak, a fát ki kell vágni.

Kép helye Kép helye Kép helye

A lehántott kéreg alatt láthatóvá válik a gomba, ami malátás agar táptalajon már 14 nap alatt konídiumokat fejleszt.

Kép helye Kép helye Kép helye

A sirococcuszos rákosodás képei:

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

A fertőzés a termésen is megjelenik. A következő kép azt is illusztrálja, hogy a Sirococcus clavigigninti a feketediót is megtámadja.

Kép helye

Ehhez a gombához hasonló gombakártételt már a legutóbbi világháború előtt is leírtak, de nem ilyen járványszerű, gyors lefolyásút. Azt a Melanconium oblongum nevű gomba okozta, a törzsön mutatkozó elhalt foltok megjelenése után még tizenkét évet is éltek a megtámadott vajdió-fák.

A közönséges dió leggyakoribb, súlyos termésveszteséget okozó baktériumos betegsége, a xanthomonaszos bakteriózis a vajdiót is megtámadja, de kevésbé károsítja. A vajdió ellenállóbb. Ez igaz egyben a japán dióra is.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább