Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Hússaláták

Vázlat:
Arkangyalok salátája
Auvergne-i sonkasaláta
Cikóriasaláta dióolajjal
Currys csirkesaláta szőlővel, dióval
Csirkesaláta dióval
Csirkesaláta dióval, vörösbabbal
Csirkesaláta gazdagon
Diós cseresznyés csirkesaláta
Diós csirkesaláta
Diós csirkesaláta 2
Diós csirkesaláta 3
Hercegi saláta
Marhahússaláta dióolajjal
Pikniksaláta dióolajjal
Pisztrángsaláta naranccsal, dióval
Tonhalsaláta
Trópusi csirkesaláta
Újévi saláta
Waldorf-saláta pulykával
Zsömlés, diós hússaláta

ARKANGYALOK SALÁTÁJA
(orosz recept)

Hozzávalók:
30 dkg főtt csirkemellfilé
20 dkg dióbél
4 evőkanál étolaj
2 narancs
2 paradicsom
2 friss uborka
10 dkg zöldborsó (konzervből)
4-5 db kisebb burgonya
20 dkg majonéz

A főtt csirkehúst kisebb darabokra vágjuk, és a dióbéllel együtt ledaráljuk húsdarálón. Ha a darálmány nem elég finom, még egyszer átengedjük a darálón.

Összekeverjük az étolajjal. (Vagy az étolajjal együtt darálhatjuk le.) Megsózzuk, és hűtőbe tesszük.

A burgonyát megfőzzük, karikákra vágjuk. Ráöntjük a zöldborsót és a szeletekre vágott uborkát.

A zöldségeket és a diós húst összekeverjük, és megöntjük majonézzel. Salátás tálra rendezzük, és narancsszeletekkel, paradicsomszeletekkel díszítjük.

AUVERGNE-I SONKASALÁTA
(francia recept)

A hozzávalók felsorolása teljesen fölösleges.

Igen vékonyra vágott sonka kell hozzá, auvergne-i (vagy máshonnan származó) kék márványsajt, és a legfontosabb a dióbél. Nagy méretű legyen, és fehér, vagy a lehető legvilágosabb színű, mert annak a leglágyabb az íze.

A sonkasaláta elkészítésekor csak a jobboldali képet nézzük, a recept részletes leírására nincs szükségünk. Auvergne-ben amúgy is minden háziasszony másképp készíti.

Zöldsaláta az alap, ami többféle salátából is állhat.

Paradicsomot csak a színhatás érdekében rendezünk a salátára, a tál szélére, körben.

A vékonyra szeletelt füstölt sonkából kisebb darabokat rendezünk a zöldségekre.

Most tördeljük rá a kék erezetű márványsajtot, és befedjük a legszebb, válogatott, világos színű dióbéllel.

Sózzuk, borsozzuk, olajjal vagy vinegrettel ízesítsük? Szó se lehet róla, így a legjobb.

Kép helye CIKÓRIASALÁTA DIÓOLAJJAL

A dióolaj megszeretteti a cikóriát azokkal, akik nem ismerik.

Hozzávalók 4 személyre:
12 dkg főtt bacon-szalonna, apró darabokra vágva
5 dkg tisztított, csíkokra vágott cikória
2 fej fodros saláta, megmosva, felvágva
5 dkg pirított fenyőmag
1 dl dióolaj
0,6 dl borecet

őrölt fekete bors

A szalonnadarabokat egy serpenyőben pirítsuk ropogósra. Vegyük le a tűzről, szedjük háztartási törlőpapírra, hogy lehetőleg az összes zsírját felszívja. A szalonnát tegyük félre.

Egy salátás tálban a cikóriát, a salátát, a fenyőmagot, a dióolajat és a borecetet keverjük össze. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Osszuk ki tányérokra.

A salátára szórjuk a sült szalonna darabokat.

Kép helye CURRYS CSIRKESALÁTA SZŐLŐVEL, DIÓVAL
(arab recept)

Hozzávalók:
3 csészényi főtt csirkehús, kisebb darabokra vágva
1/2 csésze majonéz
2-3 evőkanál curry-por
1/2 kávéskanál só
1 kávéskanál citromlé
1 csésze nagyszemű édes szőlő, félbevágva
1/2 csésze darabos, pirított dióbél

Egy nagyobb tálban keverjük össze a majonézt a curry-porral, sóval, citromlével, és ízesítsük kevés sóval. Keverjük bele az apró csirkehús-darabokat, majd végül a szőlőszemeket és a dióbelet is.

Aki erősebben szereti a curryt, melegítsen kevés olajat egy lábasban, és egy ideig abban melegítse a curry-port. Így jobban kijön az aromája. Egyébként a recept szerint járjon el.

Kép helye

CSIRKESALÁTA DIÓVAL
(orosz recept)

Hozzávalók 2 személyre:
0,5 kg csirkemell
2/3 csésze dióbél
1-2 gerezd fokhagyma
só, bors, tejföl

A csirkemellet enyhén sós vízben főzzük meg, majd a főtt húst ízlés szerinti vékonyságú apró darabokra vágjuk.

A dióbelet kisebb darabokra törjük, de nem daráljuk meg. Hozzáadjuk, hozzákeverjük a húshoz.

A fokhagymát eldörzsöljük, és a húshoz keverjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Végül megöntjük tejföllel.

Kép helye CSIRKESALÁTA DIÓVAL, VÖRÖSBABBAL
(görög recept)

Hozzávalók 4 személyre:
1 érett avokádó
1 csésze főtt vörösbab
3 csészényi főtt csirkehúskocka
1 kisebb fej vöröshagyma, vékonyra vagdalva
25 dkg zöldsaláta, többféle salátából
2 érett paradicsom, szeletelve
1 csésze dióbél
Dresszing:
1 citrom leve
3 evőkanál étolaj
1-1 evőkanál gyümölcsecet, szójaszósz, mustár
1 evőkanál cukor
só, bors

Az avokádót vágjuk félbe, magvazzuk ki, hámozzuk meg, húsát vágjuk kockákra. Keverjük össze a babbal, csirkehússal, hagymával, salátákkal, paradicsommal.

A dresszinghez a citromlevet az étolajjal keverjük, majd a gyümölcsecettel, szójaszósszal, mustárral, cukorral. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A dresszinggel megöntött csirkesalátára szórjuk a dióbelet.

Kép helye CSIRKESALÁTA GAZDAGON
(amerikai recept)

Hozzávalók 4 személyre:
3 őszibarack vagy nektarin húsa, darabokra vágva
3 kicsontozott, bőr nélküli, főtt csirkemell
bőséges salátalevél, darbokra vágva
3 evőkanál málna
20 db feles dióbél
10 dkg gorgonzola sajt, darbokra vágva
4 evőkanál gyümölcslé
10 evőkanál dióolaj (ha nincs, esetleg olivaolaj)

A csirkehúst vágjuk darabokra.

Egy salátástálba tesszük a salátaleveleket, megöntjük a gyümölcslével és a dióolajjal. Jól összekeverjük, és négy egyedi adagra osztjuk szét, lehetőleg mély csészékbe.

A csirkemell-darabokat, a barackot, epret, gorgonzolát rászedjük. Végül a dióbéllel díszítjük.

Kép helye DIÓS, CSERESZNYÉS CSIRKESALÁTA
(amerikai recept, Linda Larsen receptje)

Hozzávalók 4 személyre:
2 csészényi főtt csirke- vagy pulykahús
2 csésze cseresznye, kimagvazva
1 csésze feles dióbél
30 dkg vegyes zöldasláta
1/2 csésze gyümölcs vinegrett

A legegyszerűbb, leggyorsabb hússaláta-recept. Az elkészítése csak annyi, hogy négy tányérra el kell rendezni a hozzávalókat. Alul a zöldsalátát, rá a húst, cseresznyét, diót. És meg kell szórni vinegrettel.

Kép helye DIÓS CSIRKESALÁTA
(amerikai recept)

Hozzávalók 4 személyre:
1/2 csésze apróra vágott spenótlevél (fagyasztott is lehet)
2/3 csésze joghurt
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál mustár
1/4 csésze apróra vágott hagyma
1 evőkanál apróra vágott tárkonylevél
1/2 csésze apróra vágott zeller
2 csésze főtt, kockákra vágott csirkehús
1 alma kimagvazva, felkockázva
1 csésze apró darabos dióbél
só, bors, ha szükséges
néhány levél zöldsaláta
4 db pita, félbevágva

A diós csirkesaláta görög pitában fogyasztandó, salátalevél béléssel.

Egy nagy tálban előbb a spenótleveleket, a joghurtot, a citromlevet, mustárt, hagymát, tárkonylevelet, zellert keverjük össze. Utána adjuk hozzá, keverjük bele a csirkehúst, az almakockákat, a darbosra tört dióbelet.

Ha szükségesnek tartjuk, megsózhatjuk.

Vagy beletöltjük a salátalevéllel kibélelt pitába, vagy a pitát félbevágjuk, és úgy töltjük rá.

Kép helye DIÓS CSIRKESALÁTA 2
(grúz recept)

Hozzávalók 8 személyre:
1 csirke
5 tojás
2 gránátalma
30-40 dkg zöld salátalevél
6-8 szál zöldhagyma
1,5 pohár dióbél
2 evőkanál gyümölcsecet
kapor, tárkony és más zöldfűszerek
bors, só

A csirke húsát csont nélkül megsütjük, apróra vágjuk. A tojásokat keményre főzzük, apró darabokra vagdaljuk, a húshoz keverjük. A salátát is apróra vágjuk, belekeverjük, de hagyunk a díszítéshez is. Megsózzuk, megborsozzuk. A zöldhagymából 5-6 szálnyit apróra vágunk, a húshoz keverjük.

A dióbelet ledaráljuk, gyümölcsecettel keverjük, ebből szósz készül, amivel a csirkesalátát meg fogjuk önteni. A maradék zöldhagymát apróra vágjuk, a szószba keverjük. Most már megönthetjük a csirkesalátát.

Tálaláskor salátaleveleket rendezünk alulra, rátöltjük a csirkesalátát. Vagdalt tárkonnyal, kaporral és gránátalmagerezdekkel díszítjük.

Kép helye DIÓS CSIRKESALÁTA 3
(orosz recept)

Hozzávalók:
félkiló gomba
3 fej hagyma
5 csirkecomb
25 dkg majonéz
2 gerezd fokhagyma
1 pohár dióbél
6 tojás
30 dkg sajt
étolaj

A gombát megfőzzük, majd leszűrjük. Felszeleteljük, étolajon megpirítjuk.

A hagymát félkarikákra vágjuk, étolajon megpároljuk.

A csirkecombokat puhára főzzük, a húst leszedjük a csontról, és vékony szeletekre vágjuk.

A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk, vékonyra szeleteljük.

A sajtot durván lereszeljük.

A fokhagymát szétnyomjuk, és a majonézhez keverjük.

A dióbelet apróra vágjuk.

A diós csirkesalátát rétegenként állítjuk össze. Legalulra a sült gombát terítjük, rá a pirított hagymát.

Kép helye

A harmadik réteg a főtt csirkehús, majonézzel megöntve.

Kép helye

Egy réteg főtt tojás következik, ugyancsak majonézesen, dióval megszórva.

Kép helye

A tetejére pedig a reszelt sajt, a maradék bőséges majonézzel.

Kép helye

Nem kell jóétvágyat kívánni, az eredmény meghozza azt. Még szórhatunk rá diót, és díszíthetjük zellerrel, petrezselyemmel.

HERCEGI SALÁTA
(orosz recept)

Hozzávalók 6 személyre:
50 dkg főtt csirkemell
4 főtt tojás
5-8 db savanyú uborka
3-4 gerezd fokhagyma
1 csésze darabos dióbél
majonéz

A csirkehúst szálakra vagdossuk, és a salátás tál aljára fektetjük. Ez a saláta első rétege. Megöntjük majonézzel.

Az uborkát vékony szeletekre vágjuk, a húsrétegre terítjük. Rászórjuk az apró szeletekre vagdalt fokhagymát. Ez lesz a saláta második rétege. Szintén megöntjük majonézzel.

A harmadik réteg a karikákra vágott főtt tojásból áll, ugyancsak majonézzel megöntve.

Ha vékony rétegeket készítünk, a hozzávalókból kétszer három réteg is összeállítható.

Akárhány rétegből áll is a salátánk, a dióbél a tetejére kerül, pirítottan. Olaj nélkül pirítsuk! (A hercegek úgy szeretik.)

Kép helye MARHAHÚSSALÁTA DIÓOLAJJAL

Hozzávalók 6 személyre:
70-80 dkg hátszín
1/2 csésze dióolaj
1/2 csésze olivaolaj
3 evőkanál citromlé
1 evőkanál gyümölcsecet
1/2 teáskanál vagdalt mogyoróhagyma
1 teáskanál cukor
1/4 teáskanál bors

6 csésze vagdalt salátaféle
2 mangó, nagy darabokra vágva
15 dg pisztácia
1 sárga kaliforniai paprika
1 piros kaliforniai paprika
2 avokádó, darabokra vagdalva
15 dkg parmezán sajt, darabokra törve

Keverjük össze az olajokat, a citromlevet, a gyümölcsecetet, a mogyoróhagymát, a cukrot, sót, borsot egy kisebb tálban. Jól keverjük el, ez lesz az öntet.

A hátszínt közepesen magas hőfokon süssük, grillezzük ízlésünk szerinti állapotúra. Ez kb. 15 perc. Kivéve vágjuk vékony szeletekre.

A salátaleveleket, a mangót, a pisztáciát, a paprikát, avokádót és sajtot keverjük össze, és osszuk 6 tányérra.

A hússzeleteket is osszuk a 6 tányérra. Az öntetet külön szervírozzuk.

Pikniksaláta Kép helye PIKNIKSALÁTA DIÓOLAJJAL

Hozzávalók személyenként:
1 fej finom, friss saláta
12 dkg vékonyra vágott füstölt sonka
6 dkg érett lágy sajt
2 szelet pirított kenyér
4-6 db apró paradicsom, félbevágva
2 teáskanál gyümölcsecet
3 dg metélőhagyma
dióolaj
só, bors

Pikniksaláta Kép helye A salátának a négy legnagyobb levelét egészben vágjuk le, mossuk meg, és tegyük félre. A többi levelét is szedjük le egyenként, és az apró torzsáját tegyük félre a végére, díszítésnek.

A leveleket szűrőedényben alaposan mossuk meg folyó vízben úgy, hogy a szűrőedényt nagyobb edénybe lógatjuk, és állandóan mozgatjuk, miközben a salátára folyik a víz. Ha a nagyobb edény megtelt vízzel, öntsük ki, és még kétszer ismételjük meg.

Pikniksaláta Kép helye Ezután csöpögtessük le a salátaleveleket, majd papírtörlővel itassuk fel a levelekről a maradék vizet. Ez azért fontos, hogy a későbbiekben az öntet megtapadjon a leveleken. Ezután a leveleket kézzel tépjük falatnyi darabokra.

A vékony sonkaszeleteket vágjuk 2-2,5 cm-es kockákra.

Pikniksaláta Kép helye A kenyérszeleteket pirítsuk meg, majd pirítás után vágjuk le a héját. Minden kenyérszeletet 8 darabkára vágjunk.

A sajtot vágjuk vagy törjük apróbb darabokra.

Mossuk meg és szárítsuk le az apró paradicsomokat, és vágjuk félbe.

Pikniksaláta Kép helye Mossuk meg, szárítsuk meg a metélőhagymát. Vagdossuk olyan apróra, amennyire csak tudjuk.

A salátát két rétegben készítjük el. Akkora edénybe készítsük, amekkorából nem esik ki, amikor keverjük. Jobb, ha személyenkénti adagokat készítünk.

Pikniksaláta Kép helye Béleljük ki az edényt a félretett 4 külső salátalevéllel. Rakjuk rá a szaggatott levelek felét, és szórjuk meg gyümölcsecettel. Rakjuk rá a sonkadarabok felét, majd 8 kenyérdarabkát, a sajt felét. És a felezett paradicsomok felét is. Ízlés szerint szórjunk rá borsot, és szórjuk meg a metélőhagyma felével.

Ezután következik a második réteg, pontosan úgy, mint az első. A tetejét díszítsük a salátatorzsával. Lefedetlenül tegyük a hűtőbe. Akkor fedjük le, amikor kivesszük, hogy ne csapódjon rá pára.

Amikor szervírozzuk, a dióolajat szép kis kancsóban tesszük az asztal közepére, hogy mindenki ízlés szerint ízesíthesse.

Kép helye PISZTRÁNGSALÁTA NARANCCSAL, DIÓVAL
(kaliforniai recept)

Hozzávalók 4 személyre:
félkiló pisztráng
1 mogyoróhagyma, apróra vágva
1/2 csésze narancslé
2 evőkanál mirin (édes japán főzőbor, ami rizsből készült)
2 kávéskanál édeskömény-mag
1/2 csésze darabos dióbél
1/4 csésze kristálycukor
1/2 kávéskanál vegyes szárított fűszerkeverék

1 tojás fehérje, gyengén felverve
1 kávéskanál dióolaj
2 narancs gerezdekre szedve
1 nagy édeskömény-gumó, vékonyra szeletelve
2 köteg zsázsalevél, a kemény szára nélkül

Olajjal kikent antiadhéziv lábasban úgy süssük meg a pisztrángot, hogy a szeletek bőrös felükkel legyenek levelé. Négy perc sütés elég. Ezután a másik oldalról is négy percig kell sütni. Sütés után újból a bőrös oldalukat lefelé fordítva fektessük a szeleteket mélytányérba, és tegyük félre.

A mogyoróhagymát csak enyhén pároljuk meg, ne színesedjen. Öntsük rá a narancslevet és a mirint, szórjuk hozzá az édeskömény-magot. Töltsük a keveréket a pisztrángra. Fedjük le, és legalább egy órára, de inkább másnapig tegyük el a hűtőbe.

Egy tálban a diót keverjük össze a cukorral, kevés sóval, fűszerporral, valamint az enyhén felvert tojásfehérjével. Tegyük 120 C°-os sütőbe, és addig tartsuk benne, amíg a keverék aranyszínt nem kap, és nedvességének nagyobb részét el nem gőzöli. Közben többször keverjük meg. Ez háromnegyed óráig vagy egy óráig tarthat. Az így kapott fűszeres diót hűtsük szobahőmérsékletűre. Az összeragadt diókat válasszuk szét.

Vegyük ki a pisztrángot a pácból. A bőrét szedjük le, dobjuk ki. A húsából négy adagot készítsünk. Tegyük félre, amíg szobahőmérsékletűre nem melegszik.

Addig a pácléből két kanálnyit dióolajjal keverjünk össze, ez lesz a salátához a vinegrett.

Egy nagy tálban keverjük a narancsgerezdekhez az édesköményt és a zsázsát, és öntsük meg a vinegrettel. Óvatosan keverjük össze.

A narancssalátá is, a pisztrángot is osszuk tányérokra. Maradék dióval, naranccsal, édesköménnyel díszítsük.

Tonhalsaláta Kép helye TONHALSALÁTA
(olasz recept)

Hozzávalók:
16 dkg főtt tonhal
25 dkg vegyes saláta
20 dkg mozzarella
10 dkg dióbél
10 olivabogyó
1 tő zeller
1 citrom leve
1 evőkanál illatos ecet
2 evőkanál olaj
1 gerezd fokhagyma

A salátaféléket megmossuk, leszárítjuk, kisebb darabokra vágva egy salátás tálba rakjuk. A mozzarellát és a zellert kis kockákra vágjuk, a dióbelet darabosra törjük, az olivabogyók húsát apróra vágjuk. Ezeket a hozzávalókat keverjük a salátalevél darabokhoz. A tonhalszeleteket is vágjuk kisebb darabokra, azt is keverjük hozzá. A fokhagymát zúzzuk szét, és olajjal, citomlével, ecettel, sóval keverjük el. Tálaláskor öntsük a salátára.

Kép helye TRÓPUSI CSIRKESALÁTA
(francia recept)

Hozzávalók 4 személyre:
1/2 csésze gyümölcsecet
6 csésze vegyes salátalevél és egyéb zöldségféle
1 papaja
1 mangó
1/2 csésze málna (fagyasztott is lehet)
1/2 csésze apró darabos dióbél, megpirítva
2 db grillezett csirkemell

A papaját és a mangót meghámozzuk, kimagvazzuk, kisebb darabokra vágjuk.

A sütőt melegre, 240-250 C°-ra melegítsük elő. A grillezett csirkemelleket megsózzuk, esetleg borsozzuk is, és 20 percre a forró sütőbe tesszük, hogy jól átsüljenek. Majd, miután kihűlt, feldaraboljuk.

A csirkehúst egy tálban összekeverjük a többi hozzávalóval. Megöntjük a gyümölcsecettel, végül megszórjuk a dióbéllel.

ÚJÉVI SALÁTA
(orosz recept)

Hozzávalók:
1 csirke húsa
50 dkg aszalt barack
zöldsaláta
1 alma
1 evőkanál darabos dióbél
2 evőkanál majonéz
3 evőkanál tejföl
só, cukor

A csirkét megfőzzük, húsát lefejtjük, apróra vágjuk. Ugyanígy apróra vágjuk az aszalt barackot és az almát is, és a húshoz keverjük. A majonézzel és a tejföllel.

Megkóstoljuk, és sóval, cukorral ízesítjük.

A salátaleveleket egy salátás tálba fektetjük, arra jön az összekevert csirkesaláta, és a darabos dióbelet a tetejére szórjuk.

Kép helye WALDORF-SALÁTA PULYKÁVAL

Hozzávalók:
3 piros és 3 zöld alma kimagvazva, 1 cm-es darabokra vágva
2 evőkanál citromlé
4 tő zeller, kockákra vagdalva
3/4 csésze kimagozott, felvagdalt datolya
3 csésze sült pulykahús, kockákra vagdalva
1/2 csésze tejszín
1/2 csésze majonéz
1 csésze durvára vagdalt dióbél
só, bors

Egy kisebb tálkában keverjük össze a tejszínt és a majonézt. A többi hozzávalót egy nagyobb tálban keverjük össze, és öntsük rá az öntetet. Fedjük le, és tegyük hűtőbe tálalásig.

ZSÖMLÉS, DIÓS HÚSSALÁTA
(orosz recept)

Hozzávalók:
10 dkg zsömle
10 dkg főtt csirkehús
10 dkg darabos dióbél
10 dkg keménysajt, apró kockákra vágva
majonéz, étolaj

A zsömlét kockákra vágjuk, és étolajon aranyszínűre pirítjuk. A sajtot kis kockákra vágjuk.

A főtt húst vagy igen apróra vagdossuk, vagy ledaráljuk húsdarálón.

Ezután már csak össze kell keverni az összes hozzávalót, és tálalni kell.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább