Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Különlegességek, érdekességek

Vázlat:
Castagnaccio
Diófa
Diós, fügés, kecskesajtos sütemény
Diós turrón
Epercserép
Fügés, diós, kecskesajtos sütemény
Griba
Három grúz édesség
Kávécsemege
Kecskesajtos diós sütemény
Kecskesajtos sütemény
Koreai diós-rizses édesség
Mandulás diós rétes
Michigani almás-diós sütemény
Répasütemény
Répás diós kuglóf
Részeg dió
Rétestészta rokforttal, körtével, dióval
Rokfortos, mozzarellás, diós sütemény
Rózsapite
Rózsapite 2
Rugelach
Rugelach lustáknak
Sütemény kenyérből, dióból
Szüreti szőlős-diós sütemény

Castagnaccio CASTAGNACCIO (Gesztenyelepény)
(olasz recept)

Hozzávalók 6 személyre:
50 dkg gesztenyeliszt
10 dkg mazsola
10 dkg dióbél
1 narancs vagy citrom leve
1 evőkanál édeskömény
1 l víz
olivaolaj, só

Áztassuk a mazsolát langyos vízbe. Szitáljuk át a gesztenyelisztet, és egy tálban adjunk hozzá csipetnyi sót, a narancs (citrom) levét, és állandó keverés közben öntsünk bele Másik castagnaccio Kép helye annyi vizet, (kb. 1 l), hogy lágy, folyós legyen. Adjuk hozzá a leszárított és gyengén belisztezett mazsolát, a darabos, tört dióbelet, valamint az édesköményt.

A tésztát egy széles, kiolajozott tortasütőbe töltjük. A tetejére is öntsünk egy csepp olajat.

A gesztenyelepényt 200 C°-os sütőben kb. 45 perc alatt süthetjük ki. Akkor kész, ha a teteje megpirul, megrepedezik.

Melegen vagy hidegen egyaránt fogyasztható.

Diófa Kép helye DIÓFA
(német recept, Gerda Aurich receptje)

Hozzávalók:
1 csomag (40 dkg) kész, lágy nyerstészta
1 tojássárgája
2 evőkanál tej
8 dkg vagdalt dióbél +bőven feles dióbél
cukor
színes cukormáz, több színben
cukorvirágok

Diófa Kép helye A diófa kialakításához előre elkészített fa alakú sablon szükséges, amit a kinyújtott nyerstésztára fektetve késsel körbevágunk. A képen látható fa 13 cm magas.

A nyers diófákat sütőpapírral bélelt sütőlapra fektetjük. Megkenjük tejjel kevert tojássárgájával.

A fa törzse a rászórt vagdalt dióbéltől lesz kérges. Cukrot is szórunk a törzsre. Így sütjük ki, 175 C°-os sütőben 20 perc alatt. Sütés után rácsra szedjük kihűlni, majd deszkára szedjük a diófákat, további dekorálásra.

Cukormázzal rajzolunk a lombra, majd dióbelet és cukorvirágot ragasztunk rá. A cukormáz ragaszt is egyben.

Diós, fügés, kecskesajtos sütemény Kép helye DIÓS, FÜGÉS, KECSKESAJTOS SÜTEMÉNY
(francia recept)

Hozzávalók:
4 tojás
1 dl sör
1 dl étolaj
22 dkg liszt
só, bors
1 tasak élesztőpor
3 füge (befőttből) apró darabokban
kecskesajt, apró darabokra vágva
6 dkg darabos dióbél

Ennek a meglepő süteménynek, ami megváltoztatja a süteményről alkotott fogalmainkat, rendkívül egyszerű az elkészítése.

A tojásokat a sörrel és az étolajjal keverjük jól össze.

A liszthez keverjük hozzá az élesztőt.

A két keveréket keverjük egybe, ízesítsük sóval, borssal. Adjuk, keverjük hozzá a fügedarabokat, a kecskesajt-darabokat, a dióbelet.

Formáljuk hosszúkásra a nyerstésztát, süssük meg, sütés után szeleteljük fel.

Diós turrón Kép helye DIÓS TURRÓN
(jellegzetes spanyol édesség)

Hozzávalók:
12 tojás fehérje
ugyanannyi cukor, mint tojásfehérje, csészében mérve
Kétszer annyi méz, mint tojásfehérje, csészében mérve
1 evőkanál kukoricakeményítő
2 csésze tejszín
10 dkg vagdalt dióbél
A tésztához:
12 tojás sárgája
kb. félkiló liszt
csipetnyi só
1 evőkanál cukor

Előbb a tölteléket készítjük el. Mérjük ki a tojásfehérjéhez szükséges cukrot és mézet.

A tojásfehérjéből verjünk habot, és a habba keverjük bele a kukoricakeményítőt.

A cukrot a mézben oldjuk fel, lassan melegítve, anélkül, hogy felforrna. Öntsük a tojáshabhoz, keverjük habcsókká, habverővel. Addig folytassuk a veretést, amíg ki nem hűl.

Most a tészta elkészítése következik. A tojássárgáját a cukorral együtt verjük fehér habbá.

A lisztbe keverjünk kevés sót, és szitán keresztül, folyamatos keverés közben apránként szórjuk a lisztet a felvert tojáskrémbe. Amikor a tészta gyúrható állagú, gyúrjuk át gyengéden. Közben adjunk még hozzá lisztet, annyit, hogy a tészta ne ragadjon, és puha, omlós legyen. Ekkor formáljunk belőle egy golyót, és pihentessük félóráig.

Nyújtsuk ki a tésztát vékonyra, és szaggassunk belőle karikákat, ízlésünk szerinti nagyságban, 5-től 25 cm-esig. Mérsékelt tűzön (180 C°) öt percig süssük. Mihelyt színesedik, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.

Kenjünk minden tésztakarikára tejszínt, szórjuk meg darabos dióbéllel, és kenjünk rá centiméternyi vastagságú tojásfehérjés tölteléket. Tegyünk rá egy újabb karika tésztát, és ismételjük meg hétszer, a kép szerint. A legfelső réteg töltelékre maradék cukrot szórjunk, és a turrónt tegyük újabb 10 percre a sütőbe.

Amikor kivesszük, már szervírozhatjuk is.

Epercserép Kép helye EPERCSERÉP
(német recept)

Hozzávalók 6-8 cseréphez:
6-8 db 10 cm átmérőjű üvegpohár, tűzálló üvegből
kevés margarin és liszt
8 dkg durván darabos dióbél +40 db feles dióbél
12 dkg vaj
12 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
csipetnyi só
2 tojás
4 evőkanál tej
20 dkg liszt
2 kávéskanál sütőpor
8 dkg csokoládé, apró darabokban
kevés porcukor
friss eper
friss, megmosott virág

A poharakat margarinnal kikenjük, és liszttel behintjük. Az aljukra kerek sütőpapírt helyezünk.

Háztartási robotgépben összekeverjük a vajat, cukrot, vaníliás cukrot, sót, tojást és tejet. Addig dolgozunk rajta, amíg egynemű krémet nem kapunk. A sütőport a lisztbe keverjük, a lisztet a krémhez adagoljuk és keverjük. Végül a 8 dkg dióbelet és a csokoládét is.

A nyers süteményt a poharakba osztjuk. 180 C°-ra előmelegített sütőben mintegy háromnegyed óra alatt aranybarnára sütjük. Mielőtt a sütőből kivennénk, beleszúrt tűvel ellenőrizzük, hogy átsült-e. Sütés után hosszabb ideig a poharakban hagyjuk hűlni, majd rácsra borítjuk ki a cserép-alakú süteményeket, teljesen kihűlni.

A süteményeket porcukorba forgatjuk, és rövid időre visszatesszük a sütőbe, hogy a cukor ráolvadjon.

Az eperrel és a virággal a "cserepek" felső részét dekoráljuk. Az epret kis pálcára szúrjuk, a virág szárát is a tésztába szúrjuk. Az eper és a virág alá helyezzük a darabos dióbelet.

Fügés diós kecskesajtos sütemény Kép helye FÜGÉS DIÓS KECSKESAJTOS SÜTEMÉNY
(francia recept)

Hozzávalók:
10 dkg liszt
10 dkg pohánkaliszt
10 dkg kecskesajt, villával áttörve
10 db füge, darabokra vágva
10 dió bele, apró darabosan
1 tasak élesztőpor
2 tojás
1 dl tej
1 dl dióolaj
só, bors

A tojásokat az olajjal és a tejjel együtt verjük fel. Töltsük, keverjük hozzá a kétféle lisztet, majd a fügedarabokat, a kecskesajtot és a dióbelet. Sóval, borssal ízesítsük, végül az élesztőport keverjük a nyerstésztába.

Süssük meg, 180 C°-on, 50 percig kell sütni.

Kóstoljuk meg forrón, langyosan, hidegen. Mindig ízleni fog.

Endíviasalátát ehetünk mellé, dióolajjal, borecettel.

Griba Kép helye GRIBA
(hagyományos marokkói sütemény)

Hozzávalók:
50 dkg darált dióbél
csipetnyi gumiarábikum-por (elmaradhat)
1 kávéskanál sütőszóda
1 kávéskanál vaj
4 tojás
25 dkg porcukor
1 kávéskanál narancsvirág-víz
1 kávéskanál liszt
1 evőkanál reszelt citromhéj
A díszítéshez:
tojásfehérje
porcukor

A dióbélhez a következő sorrendben keverjük hozzá az összes hozzávalót. Először a gumiarábikumot, a sütőszódát, majd a vajat. A tojásokból egyet egészen, a másik háromnak pedig csak a sárgáját. A fehérjét tegyük félre. Most következik a porcukor, a narancsvirág-víz, a liszt és a citromhéj.

Amikor az egészet teljesen elkevertük, golyókat szaggatunk, amiket megforgatunk előbb tojásfehérjében, aztán porcukorban. Olajjal megkent tepsire rakjuk, és 180 C°-ra előmelegített sütőben mintegy 20 percig sütjük. Közben egyszer kivesszük a sütőből, és a sütemények tetejét még egyszer megszórjuk porcukorral.

Grúz diós sütemények Kép helye HÁROM GRÚZ DIÓS ÉDESSÉG

A grúzok édesszájúak. A legkülönbözőbb édességeket szeretik, ezek között - a szőlő mellett - előkelő helyet foglal el a dió.

Desszertjeik, süteményeik nagy része orosz közvetítéssel érkezett Európa országaiból, más része tipikus, mézzel hintett keleti édesség. A harmadik csoport a hazai, kaukázusi édességek sora, mint édes zöldségek, magvak, valamint rituális és egyházi alkalmakkor fogyasztott édességek.

A grúzok - de legyünk tárgyilagosak, az örmények is - édességeiket gyakran élvezik borpárlatot kortyolgatva, közben az édességet majszolva.

GOZINAKE (MÉZZEL KANDÍROZOTT DIÓ)

Hozzávalók:
3,5 csésze dióbél
1 csésze méz

10 percig pirítsuk gyengén a dióbelet, majd vagdossuk durva darabokra.

A mézet egy mély fazékban forraljuk fel. Keverjük bele a dióbelet, majd 8-10 percig közepes lángon főzzük tovább. Közben néha keverjük meg. Addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Vigyázzunk, ne égessük meg!

Borítsuk ki a kandírozott diót egy nedves deszkára vagy egy olajozott márványlapra. Egyengessük 1-1,5 cm vastagra. Amikor kihűlt, vágjuk fel 2,5-3 cm-es gyémánt-mintára.

Ennek a kandírozott diónak van labdacsforma változata is.

Hasonló az örmények Khalva nevű kandírozott diója is, abban feles dióbelet kandíroznak, és tejsodó-bevonatot tesznek rá.

CSURCSKHELA (DIÓS HENGER)

Csurcskhela Kép helye Hosszú idő alatt, nehezen készíthető diós édesség, mégis a grúz konyha legnépszerűbb édessége. Hosszú, vékony bordópiros kolbásznak néz ki.

Hozzávalók:
40 db szép nagy feles dióbél
1,5 l édes szőlőmust
3/4 csésze cukor
1 csésze liszt vagy kukoricaliszt

Fűzzünk egy tűbe 75 cm hosszú, erős cérnát. Húzzuk a két végét egyforma hosszúra, és kössünk csomót a végére. Vagy jobb, ha egy darab gyufát (feje nélkül) kötünk a cérnára. A tűvel szúrjuk át a feles dióbeleket, és fűzzük fel a cérnára, úgy, hogy 20 db-ot a simább felével felfelé, majd a maradék 20 db-ot a simább felével lefelé. Vágjuk el a cérnát a tűnél, és kössünk erre a végére is csomót.

Húzzuk a dióbelek felét a cérna egyik végére, a másikat a másikra, úgy, hogy legyen köztük kb. 15 cm hézag.

Egy szélesebb lábasban oldjuk fel a cukrot a mustban. Melegítsük fel annyira, hogy majdnem forrjon. A lisztet vagy kukoricalisztet tegyük egy kisebb edénybe, és apránként, igen fokozatosan öntsük és keverjük a forró mustot a lisztbe. Állandóan keverjük, hogy ne csomósodjon össze. Amikor a fele mustot ráöntöttük, és a lisztet egyenletesen elkevertük, a lisztes mustot visszaönthetjük a maradék mustba. Keverés közben forraljuk fel. Főzzük 15 percig, és néha közben is keverjük meg. Ha sűrűsödni kezd, jó.

Fogjunk egy 10 cm széles deszkadarabot, és fektessük keresztül két szék támláján. A két szék közé a padozatra (a konyha kövére) fektessünk nagyobb újságpapírt, hogy felfogja a csöpögést.

Csurcskhela Kép helye Emeljük fel a cérna közepénél fogva a diókat, és lassan merítsük a lisztes mustfőzetbe. Egy kanállal locsoljuk meg a diót, ahol nem ér bele. Lassan húzzuk ki a mustból, és a közepénél fogva fektessük szét a cérna két szárát a deszkán, a bemártott diók a kiterített újságpapír fölött függjenek. Hagyjuk a diókat 15-20 percig száradni. Addig, amíg a bevonat nem válik ragadóssá, ha megérintjük.

Aztán újból mártsuk a mustba, amit közben melegen tartottunk, újból függesszük ki száradni. Ha jobban szárad, a következő réteg jobban tapad.

Nyolcszor-tízszer ismételjük meg a bemártást és a szárítást. Addig, amíg a dióbelek teljesen bevonódnak. Ezután hagyjuk 3-4 napig száradni. Addig száradjon, amíg érintésre már nem érezzük ragadósnak.

Amikor teljesen megszáradt, húzzuk le a diót a cérnáról, és mártsuk meg porcukorban. Szervírozáskor vágjuk köralakú szeletekre.

Kép helye

A csurcskhela - engedélyezett szinezékkel - bármilyen színűre festhető.

Kép helye

DIÓS-MAZSOLÁS TORTA (NIGVZIS TORTI)

Hozzávalók:
20-25 dkg vaj
3 x 1/2 csésze cukor
1 csésze édes joghurt
3,5 csésze liszt
1/2 csésze szőlőlé
2 csésze dióbél
2 csésze mazsola
1 kávéskanál őrölt fahéj

Egy tálban keverjük el a vajat fél csészényi cukorral, és keverjük hozzá a joghurtot is. Adjuk hozzá a lisztet, és keverjük el jól. A tésztát pihentessük legalább 6 órán át vagy másnapig.

Melegítsük fel alaposan a sütőt. 10 percig pirítsuk benne a dióbelet, amíg barnulni nem kezd, utána vagdaljuk darabokra. Pároljuk meg a mazsolát forró víz fölött, hogy kiteljenek a szemei. A mazsolát és a diót fél csészényi cukorral és a fahéjjal keverjük össze.

Osszuk négy részre a tésztát, az éppen nem használt részeket tartsuk hűtve. Lisztes deszkán nyújtsunk ki egy rész tésztát 50 cm átmérőjűre. Helyezzük kivajazott tepsire. Terítsük rá a töltelék egyharmadát, de a szélére ne tegyünk.

A második darab tésztát valamivel kisebbre nyújtsuk. Helyezzük az elsőre, kenjük meg töltelékkel, majd ugyanígy a harmadik réteget is. A negyedik réteg tésztával fedjük le. Az alsó tésztaréteg szélét hajtsuk fel körben, vagy vágjuk le, és úgy illesszük körbe. Ügyeljünk arra, hogy a torta köralakú legyen. A torta tetejét ujjunkkal nyomjuk hullámosra. Öt hullám elég rá.

Ötven percig süssük, kellemesen barna színűre.

Közben készítsük el a szirupot. A harmadik félcsészényi cukrot a szőlőlével keverjük el. Forraljuk fel, és 3-5 percig főzzük, hogy szirupot kapjunk.

Amikor a tészta kész, vegyük ki a sütőből, és 15 percig hagyjuk hűlni. Aztán kenjük be a sziruppal, fölül is, oldalt is. Hadd igya be a szirupot. Akkor szép, ha csillog.

Fogyasztásig szobahőmérsékleten tároljuk.

Kávécsemege Kép helye KÁVÉCSEMEGE (francia recept)

Hozzávalók 30 darabra:
30 db feles dióbél
10 dkg porcukor
10 dkg keserű csokoládé
1,5 evőkanál cukorszirup
3 evőkanál erős feketekávé
0,6 dl tejszín

Két púpozott kanál cukorból és kevés vízből sűrű cukorszirupot főzünk, hozzáöntjük a tejszínt. Hozzáadjuk a porcukrot, és a keveréket krémesre dolgozzuk. Végül belekeverjük a feketekávét is. Két órára hűtőszekrénybe rakjuk.

A csokoládét vízfürdő fölött olvasztjuk meg. Az olvadt csokoládéból 30 db apró kupacot mérünk ki alufóliára. Spatulyával kb. 3,5 cm-es lapokat formálunk belőle.

A csokoládélapokra csőrös kinyomóval nyomjuk rá a kávés cukorkrémet, körbe, laposan. A féldiókat a közepére helyezzük.

Leválasztjuk az alufóliáról, és frissen már fogyasztható is.

Kecskesajtos diós sütemény Kép helye KECSKESAJTOS DIÓS SÜTEMÉNY
(francia recept)

Hozzávalók:
20 dkg kecskesajt
20 dkg dióbél
3 tojás
20 dkg liszt
1 tasak élesztőpor
1 dl tej
1 dl étolaj
só, bors

A sütőt 180 C°-ra melegítjük elő, a lisztbe belekeverjük az élesztőport.

A tejet az olajjal és a tojásokkal keverjük össze, a keveréket megsózzuk, borsozzuk. Fokozatosan adagolva keverjük bele az élesztős lisztet.

A kecskesajtot daraboljuk fel, a dióbelet törjük kisebb darabokra. A sajtot is, a diót is keverjük a tésztakeverékbe.

Kivajazott sütőformába öntsük a nyerstésztát, olyanba, amiben nem ég oda. Negyven perc sütés elég ennek a nem mindennapi sós süteménynek.

Kecskesajtos sütemény Kép helye KECSKESAJTOS SÜTEMÉNY
(francia recept)

Hozzávalók 1 veknire:
20 dkg kecskesajt
4 tojás
25 dkg liszt
1 dl fehérbor
1 dl étolaj
1/2 kávéskanál cukor
1/2 kávéskanál só
bors
Kecskesajtos sütemény Kép helye kevés mazsola
6 dió bele

A kecskesajtot vágjuk kisebb kockákra. A mazsolát lisztezzük be, a dióbelet vágjuk nagyobb darabokra.

Egy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sót, borsozzuk meg, és a lisztbe készítsünk kis mélyedést, ahova a tojásokat beütjük. A tojásokkal keverjük jól össze a lisztet. Amikor egynemű a tészta, apránként adagolva keverjük el benne a bort és az olajat is. Végül az előkészített kecskesajtot, mazsolát, diót gyúrjuk a tésztába.

Kivajazott sütőformába töltsük, és 220 C°-ra előmelegített sütőben előbb 15 percig süssük, majd a meleget 160 C°-ra csökkentve további 25-30 percig, amíg a képen látható színt nem kapja.

Kép helye Kép helye

KOREAI DIÓS-RIZSES ÉDESSÉG

Koreai specialitás. 70 %-ban dióból, 30 %-ban barnarizsből álló kása az alábbi édességek alapanyaga. Előbb megsütik, utána cukorral édesítik. Végül harapnivaló falatkákra vágják, és megszárítják.

Receptje hagyományos, a koreai családokban anyáról leányra öröklődik. Titkos recept, nem tudom közölni. Fogyasztása rendkívül egészséges, ami összetevőinek, a diónak és a barna rizsnek köszönhető.

Kipróbálható.
Diós-rizses édesség Kép helye Diós-rizses édesség Kép helye

Tisztelt, egzotikus kulináris kalandokra vágyó Kollégám részére találtam még egy koreai különlegességet. Mézes dió babbal, rizzsel. Se a nevét, se a receptjét nem ismerem, de nagyon jól néz ki. Hátha Ön el tudja készíteni.

Kép helye Kép helye Kép helye

Mandulás diós rétes Kép helye MANDULÁS DIÓS RÉTES
(marokkói recept)

Hozzávalók:
20 dkg darált dióbél
20 dkg mandula
csipetnyi fahéj
10 dkg aprószemű kristálycukor
15 dkg vaj
2 evőkanál narancsvirág-víz
réteslap
étolaj, olvasztott vaj
A díszítéshez:
tojássárgája
20 dkg méz
darált pirított mandula

Forrázzuk le a mandulát, aztán pirítsuk meg forró olajban, végül mixerben daráljuk meg. Keverjük össze a darált dióbéllel, szórjuk rá a fahéjport, és keverjük hozzá a cukrot, majd a vajat, végül a narancsvirág-vizet.

A rétestésztát fektessük le, kenjük meg olvasztott vajjal, és szórjuk rá a diós-mandulás tölteléket. A tetejére is hintsünk olvasztott vajat. Tekerjük fel rétesnek, de csak annyira tekerjük, hogy hurkában megálljon. Enyhén nyomkodjuk meg, hogy kissé lelapuljon.

Vágjuk a rétest 2,5 cm vastag szeletekre, és helyezzük tepsire. Kenjük meg tojássárgájával, és tegyük sütőbe. Közepesen melegre előmelegített sütőben 15 percig süssük. Amikor a sütőből kivettük, azon melegében öntsük rá a mézet, és szórjunk a tetejére darált pirított mandulát.

Csak hidegen kóstoljuk meg.

Michigani almás-diós Kép helye MICHIGANI ALMÁS-DIÓS SÜTEMÉNY
(amerikai recept)

Hozzávalók 15-20 szelethez:
A tésztához:
3 tojás
4 csészényi hámozott, apróra vagdalt alma
1 csésze durván darabos dióbél
2 csésze cukor
2 csésze liszt
1/2 csésze étolaj
2 kávéskanál vaníliás cukor
2 kávéskanál sütőszóda
2 kávéskanál őrölt fahéj
1/2 kávéskanál őrölt szerecsendió
1/4 kávéskanál só
A mázhoz:
10 dkg lágy krémsajt
1/4 csésze vaj vagy margarin
1,5 csésze cukor
1/2 kávéskanál vaníliás cukor

A sütőt melegítsük elő 180 C°-ra.

A tészta elkészítéséhez egy nagy keverőtálban mixeljük össze a tojásokat,a cukrot, az étolajat és a vaníliás cukrot. Külön keverjük össze a lisztet, a sütőszódát, fahéjat, szerecsendiót és sót, és a lisztes keveréket öntsük a tojásos-cukros keverékbe. Végül az almadarabokat és a diót is.

Kb. 20x30 cm-es tepsibe terítsük, és 50-60 percig süssük. A mázat kihűlés után kenjük rá.

Mázat pedig úgy készítünk, hogy a máz hozzávalóit géppel egyenletesre keverjük.

A sütemény még szebb lesz, ha végül feles dióbéllel is díszítjük, ahogy a képen látható.

Répasütemény Kép helye RÉPASÜTEMÉNY
(francia vegetáriánus recept)

Hozzávalók:
30 dkg reszelt sárgarépa
50 dkg barna liszt
4 evőkanál búzapehely
3 evőkanál méz
1 kisebb citrom
2 egész tojás
10 dkg olvasztott vaj
20 dkg darált dióbél
15 dkg mazsola
csipetnyi só
1 zacskó szárított élesztőpor
kevés langyos tej

A reszelt répára csorgassuk rá a citrom levét, öntsünk rá kevés langyos vizet, keverjük hozzá a lisztet, a búzapelyhet, az élesztőport, és sózzuk meg. Öntsük hozzá a darált dióbelet, a mézet, az olvasztott vajat, a tojásokat, valamint kevés langyos tejet is, annyit, hogy mindezt jól összedolgozva rugalmas tésztát kapjunk.

A tésztát langyos helyen hagyjuk kelni egy jó órán át, utána újból gyúrjuk át, gyúrjuk a tésztába a mazsolát is, és nyújtsuk a tésztát sütőformánknak megfelelő alakúra és méretűre.

Közepes hőmérsékleten mintegy ötven percig süssük. A sütőből kivéve felvágás előtt hagyjuk kihűlni.

A süteményszeletekre tejszínhab ajánlott. A fényképen mandulaszeletes díszítéssel látható, de az a ritkább változat.

Répás diós kuglóf Kép helye RÉPÁS DIÓS KUGLÓF
(amerikai recept)

Hozzávalók:
3 csésze liszt
1 kávéskanál sütőszóda
1 kávéskanál sütőpor
6 tojás
1 kávéskanál vaníliás cukor
2 kávéskanál fahéjpor
1/2 kávéskanál őrölt szerecsendió
1,5 csésze porcukor
1 csésze dióolaj
1 csésze zsírmentes tej
1 csésze reszelt sárgarépa
1/2 csésze darabos dióbél

Melegítsük elő a sütőt 170 C°-ra, és olajozzunk ki egy kb. 23 cm-es kuglófsütő formát. Lisztezzük is be.

A sárgarépát és a dióbelet együtt egy konyhai darálóban aprítsuk fel, de nem kell teljesen, darabosak maradhatnak. Tegyük félre.

A lisztbe keverjük bele a sütőport és a sütőszódát. Tegyük félre.

Répás diós kuglóf Kép helye Egy tálban verjük fel géppel a tojásokat, és dolgozzuk bele a fűszereket. Közepes fordulaton elég öt percnyi munka. Lassanként adjuk, keverjük a tojáshoz a porcukrot, majd a dióolajat, és együtt további öt percig keverjük a géppel. Ezután felváltva, egy-egy kanállal adagoljuk hozzá a lisztet és a tejet, és dolgozzuk tésztává. Végül a diós répát dolgozzuk a tésztába.

A tésztát a formába töltjük, és egy órán át sütjük. Amikor átsült, kivesszük a sütőből, és rácson hűtjük ki.

Aki az így elkészített répás kuglófot nem találja elég édesnek, mint például én sem, az cukormázas bevonatot is önthet rá, és akkor nyilvánítja elkészültnek.

RÉSZEG DIÓ (jiuzi hetaoren)
(kínai édesség)

Hozzávalók:
25 dkg dióbél
10 dkg kandiszcukor (krumplicukor)
2-3 dkg méz
1,5 dkg kandírozott fahéjvirág (ha nem tudjuk beszerezni, el is maradhat)
2 evőkanál rizsbor
1-2 evőkanál szezámmag
1 teáskanál vízben oldott burgonyakeményítő

A szezámmagot szárazon megpirítjuk.

A dióbelet forró vízben felforraljuk, a forró vízben rövid ideig állni hagyjuk, majd a hártyás héját ledörzsöljük. Tisztára öblítjük.

A kandiszcukrot 1 dl vízben melegítjük, amíg fel nem oldódik. A mézet hozzáöntjük.

Egy edényben 2 dl vizet melegítünk, a mézes cukoroldatot beleöntjük, és habverővel habosra verjük. A dióbelet, a fahéjvirágot és a rizsbort hozzáadjuk. Rövid ideig főzzük, majd az oldott keményítővel sűrítjük, újból felforraljuk.

A dióbelet kimerjük belőle, leszárítjuk, és a szezámmaggal behintjük. A dióbél száradását meggyorsíthatjuk, ha sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és langyos sütőbe tesszük. De ne pirítsuk.

Kiváló diós édességet kapunk.

Kép helye RÉTESTÉSZTA ROKFORTTAL, KÖRTÉVEL, DIÓVAL
(francia recept)

Hozzávalók:
1 tekercs mélyhűtött rétestészta
1 csomag rokfort sajt
1 körte
15 dkg dióbél

Az elkészítés gyors, könnyű.

Csak ki kell göngyölni a rétestésztát, kockákra vágni, a körtét meg kell hámozni, kimagvazni, a körte húsát vékony szeletekben a tésztára fektetni, arányosan rá kell osztani kisebb adagokban a sajtot, és meg kell szórni dióbéllel.

Forró, 200 C°-os sütőbe tegyük, de csak tíz percre, hogy a dió ne barnuljon meg.

És voila !

Rokfortos, mozzarellás, diós sütemény Kép helye ROKFORTOS, MOZZARELLÁS, DIÓS SÜTEMÉNY
(francia recept)

Hozzávalók:
3 tojás
18 dkg liszt
20 dkg rokfort sajt
1 mozzarellagolyó
10 dkg dióbél
1 dl napraforgóolaj
1 dl tej
2 kávéskanál sütőpor
só, bors, ha ízlésünk kívánja

Először a tejet a tojásokkal és az étolajjal keverjük össze, és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Öntsük és keverjük hozzá a lisztet és a sütőport. Jól keverjük el.

A sajtokat kisebb darabokban keverjük a tésztába, végül pedig a dióbelet.

Amikor finoman elkevertük, töltsük a tésztát egy agyag sütőformába, amit előbb kivajaztunk.

180 C°-os sütőben háromnegyed óráig süssük.

Rokfortos, mozzarellás, diós sütemény Kép helye

Ruzsica Kép helye RÓZSAPITE (RUZSICA)
(bosnyák édesség)

Hozzávalók 20 adaghoz:
1 kg kész leveles tészta, amit az eredeti bosnyák recept jufkának nevez, török nevén. A lényeg az, hogy vékony rétestészta legyen.
2,5 dl olaj
10 dkg vaj
A töltelékhez:
40 dkg darált dióbél
1 citrom reszelt héja
A megöntéshez:
75 dkg cukor
1 negyed citrom
1 csomag vaníliás cukor

A tésztából két adagot tegyünk egymásra, és az elváló leveleknél osszuk három részre.

Az első rétegre tegyünk tölteléket, majd a második réteg tésztát, második adag tölteléket, és a harmadik réteg tetejére is tölteléket. Lazán göngyöljük fel, és vágjuk 1-2 cm vastag szeletekre.

Ritkásan rakjuk lapos, kivajazott tepsire, öntözzük meg bőven olajjal, és 150 C°-on süssük félórán át.

A megsült ruzsicákat még melegen vajazzuk meg, öntsünk rájuk forró cukoröntetet, amiben a negyed citrom levét és a vaníliás cukrot is elkevertük. Hagyjuk kihűlni.

Džul pita Kép helye DŽUL PITA (rózsapite)
(bosnyák sütemény)

Hozzávalók:
30 dkg liszt
12 dkg vaj
10 dkg dióbél
3 dkg mazsola
40 dkg cukor
0,5 l víz
2,5 dl olaj
1 tojás
fél citrom

A lisztből, olajból, tojásból a szükséges mennyiségű vízzel tésztát készítünk, kevés sót is teszünk bele. Négy gombócra osztjuk és egy ideig pihentetjük.

A négy gombócot nyújtsuk vékonyra. Hintsünk rá darált dióbelet és kevés mazsolát.

Sodorjuk fel sodrófára, húzzuk ki a sodrófát, és a tésztahurkát vágjuk 2 cm vastag "rózsákra". Süssük ki.

A cukorból és a fél citrom levéből főzzünk cukorszirupot, öntsük a kisült rózsácskákra, és hagyjuk kihűlni.

Barackos diós rugelach Kép helye BARACKOS DIÓS RUGELACH
(zsidó recept)

Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg vaj
25 dkg krémsajt
1/4 csésze cukor
1 kávéskanál vaníliás cukor
2 csésze teljes őrlésű liszt
A töltelékhez:
1 csésze baracklekvár
1/2 csésze apróra vagdalt dióbél
A tetejére:
1 tojás
1/4 csésze cukor

Mixerrel keverjük össze a vajat és a krémsajtot. Öntsük hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot is, és keverjük simára. A lisztet is keverjük hozzá.

A nyerstésztát egy órára tegyük hűtőbe. Sütés előtt melegítsük elő a sütőt 180 C°-ra.

Osszuk a tésztát négy részre. Belisztezett gyúródeszkán lisztes nyújtófával egyenként nyújtsuk ki a négy részt, kb. 3 mm vékonyra.

Kenjük meg a kinyújtott tésztát baracklekvárral, és szórjuk meg dióbéllel.

Vágjuk fel a tésztát rugelach-formára, vagyis hosszan keskenyedő háromszögekre. A háromszög széles végén 2,5-4 cm széles legyen. A széles végétől kezdve tekerjük fel, a hegye felé.

Egy lapos tepsibe fektessünk sütőpapírt. A süteményeket varratukkal lefelé helyezzük a papírra.

Kenjük meg a sütemények tetejét tojással, és szórjuk meg cukorral. 20-25 percig süssük, vagy addig amíg aranyszínű nem lesz.

Tippek:

Rugelach lustáknak Kép helye RUGELACH LUSTÁKNAK
(zsidó recept)

Hozzávalók 48 darabhoz:
1 csésze szobahőmérsékletű vaj
20 dkg szobahőmérsékletű krémsajt
2 kávéskanál cukor
1/4 kávéskanál só
2 csésze liszt
A töltelékhez:
1/3 csésze kristálycukor
1/3 csésze barna cukor
2 kávéskanál őrölt fahéj
1 csésze apróra vágott, pirított dióbél
1/2 csésze étcsokoládé, apróra vágva
4 evőkanál vaj megolvasztva, lehűtve
Megszórni:
3 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál barna cukor
1/2 kávéskanál őrölt fahéj
1 tojás fehérje, felverve
1 evőkanál tejjel együtt

A tészta elkészítéséhez először a vajat a krémsajttal veressük össze, mixerrel. Aztán a cukrot és a sót, végül a lisztet keverjük bele. Addig dolgozzuk, amíg tésztát nem kapunk. Borítsuk ki egy lisztes felületre, és osszuk négy részre. Tegyük egyenként egy-egy tányérra, és hűtsük le hűtőben. Legalább két óráig, legfeljebb két napig.

Amikor folytatjuk a rugelach készítését, melegítsük elő a sütőt 180 C°-ra, és egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.

A hűtőből kivett tésztát mikrohullámú sütőben melegítsük szobahőmérsékletűre. Ehhez 10 perc kell.

Tölteléket készítünk. A kétféle cukrot a fahéjporral keverjük össze. Egy másik kisebb tálban pedig a dióbelet és a csokoládédarabokat. A két tálat félretesszük, és a megszóráshoz készítünk anyagot. A kétféle cukrot és a fahéjport összekeverjük.

A tésztákat egyenként kinyújtjuk, 30x20 cm-esre, vékonyra. Megkenjük a megolvasztott, lehűtött, de még folyékony vajjal, megszórjuk 3 evőkanálnyi cukros keverékkel. Erre szórunk 1/3 csészényit a diós-csokoládés keverékből. A nyújtófával enyhén belenyomjuk a tésztába. Utána szorosan felcsavarjuk a tésztát, a varrata legyen alul.

A tejjel felvert tojásfehérjével kenjük be a rollni tetejét, és megszórjuk a cukros keverékkel. 12 szeletre vágjuk a rollnit. A szeleteket a tepsire helyezzük, és ahol a széle nem egyenes, egyenesre vágjuk.

22-25 percig sütjük, aranybarnára. 5-10 percig a tepsiben hűtjük, utána szedjük ki rácsra, tovább hűlni.

(Ha ez a recept lustáknak szólt, akkor nem nekem szólt, mert én még ennél is lustább vagyok, hogy ennyit dolgozzak.)

Sütemény kenyérből, dióból Kép helye SÜTEMÉNY KENYÉRBŐL, DIÓBÓL
(amerikai recept)

Hozzávalók:
4 tojás
3/4 csésze tej
2 kávéskanál vaníliás cukor
1/3 csésze méz
10 vastag karéj kenyér, héjastól
1 csésze aszalt sárgabarack
1 csésze mazsola
1 csésze dióbél

A sütőt melegítsük elő 180 C°-ra. Az aszalt barackokat vágjuk apró, mazsolányi nagyságúra.

A kenyérszeleteket vágjuk apró darabokra, és helyezzük mixerbe. Üssük a mixerbe a tojásokat, a tejet, öntsük bele a mézet, és szórjuk bele a vaníliás cukrot. Jól mixeljük el, amíg lágy, pépes tésztaanyagot nem kapunk.

Keverjük a tésztába az aszalt barackot, a mazsolát és a dióbelet.

Vajazzunk ki egy sütőformát, és töltsük bele a tésztát.

Mintegy háromnegyed óráig süssük, addig, amíg a közepébe vágott kés tisztán nem húzható ki belőle. Sütés után hagyjuk kihűlni, és csak azután szeleteljük fel.

Szőlős-diós Kép helye SZÜRETI SZŐLŐS-DIÓS SÜTEMÉNY
(amerikai recept)

Hozzávalók 6 személyre:
0,6 dl étolaj
3 rozmaringlevél
1 evőkanál szárított élesztő
25 dkg liszt
2 dl meleg víz
1 evőkanál ánizsmag
2 evőkanál cukor
10 dkg nagy darabos, pirított dió
25 dkg szőlő

A rozmaringleveleket a kés fokával gyengén megtörjük. A rozmaringot olajban mérsékelt lángon melegítjük, amíg sisteregni nem kezd. Ez kb. 2 perc. Levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni, majd kiszedjük az olajból.

Közben egy kisebb tálban összekeverjük az élesztőt 3 dg liszttel és 0,5 dl meleg vízzel. Állni hagyjuk, amíg mintegy félóra múlva buborékot nem képez. Ekkor összekeverjük az ánizsmaggal, kevés sót adunk hozzá, majd a cukorral, a maradék liszttel és 1,5 dl meleg vízzel is összekeverjük. Hozzáadjuk a (korábban megpirított) diót és a rozmaring olaját.

Mindezt egy fakanállal jól összekeverjük.

Öntsük ki a tésztát egy belisztezett deszkára, és gyúrjuk kézzel, amíg sima, rugalmas nem lesz. Ez kb. 7-8 perc.

Helyezzük a tésztát egy beolajozott tálba, és a tetejére is öntsünk kevés olajat. Tegyünk rá műanyag fedőt, és langyos helyen (legjobb a 26 C°) hagyjuk kelni kb. egy-másfél órán át. Akkor jó, ha kb. kétszeresére megkel.

Melegítsük elő a sütőt 230 C°-ra, és helyezzünk a sütő aljára egy pizzasütő követ, ami legalább 30 percig melegedjen a sütőben.

Amikor a tészta megkelt, szúrkáljuk meg, hogy a buborékjai lelohadjanak. Belisztezett deszkán nyújtsuk ki 20x25 cm-es, ovális alakúra, 1-1,5 cm vastagra. A tésztába ujjal nyomkodjunk mélyedéseket, és azokba rakjuk a szőlőszemeket. Végül kevés sóval (jobb, ha durva kristályú) a sütemény tetejét enyhén szórjuk meg.

A süteményt a pizzasütő kövön sütjük ki, aranyszínűre. Ez kb. 1-15 perc.

Melegen is fogyasztható, vagy kihűlés után, de mielőbb együk meg.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább